Välkomna hem till vårt kök!
Idag har en representant från Miljö och hälsa varit här och godkänt vårt kök. Eftersom det är nya regler som säger att även pedagogisk omsorg ska godkännas och kontrolleras som livmedelsföretag tänkte jag att det kunde vara till hjälp för andra att här går igenom hur vi har gjort.
För det första bör nämnas att långt ifrån alla kommuner har börjat kontrollera pedagogisk omsorg, men enligt Livsmedelsverket är det korrekt att även väldigt små enheter ska kontrolleras.
I vårt fall skickades en ansökan om registrering som livsmedelsföretag in till Samhällsbyggnadskontoret i samband med att vi ansökte om att bli godkända som pedagogisk omsorg. Ganska snart kom ett papper med vårt godkännande hem i brevlådan samt en faktura på 875:- för registreringen.
Nu har vi varit igång i drygt 1,5 månad och nu gjordes alltså det första besöket. Den här gången ringde de och bokade en tid i förväg men i fortsättningen görs även oanmälda kontroller. Som förberedelse läste jag igenom branschriktlinjerna för vård, skola och omsorg som finns att hitta på Livsmedelsverkets hemsida. Utifrån det, några exempel som förskolor lagt ut på Google samt diskussion med kollegor inom pedagogisk omsorg utformades våra rutiner samt listor för egenkontroll. Alla papper finns att läsa i vårt kök och nu även här nedan på bloggen.
Kontrollen som utfördes var väldigt kort, jag som var så laddad för att redovisa vårt arbete! Men det gjordes en snabb koll i köket, temperaturen togs i kyl och frys och jag fick några frågor och hygien och uppvärmningsrutiner. Pedagogisk omsorg hamnar i den lägsta riskklassen men trots det ska vi kontrolleras 8 timmar fördelat på två tillfällen per år till ett pris på 7000 kronor.














